Tafsir Al-Quran Nik Abdul Aziz Nik Mat: Surah Hud #

100% of 100
RM 57.00 RM60.00 -5%
Kod Produk: #9789671771266
Status: In Stock
Berat: 0.732kg | 526 Mukasurat
Stok: 31 unit
+ BELI SEKARANG
Sinopsis & Review
Tajuk:Tafsir Al-Quran Nik Abdul Aziz Nik Mat: Surah Hud (HARD COVER)
ISBN:9789671771266
Penerbit:Alim Rabbani
Penulis: Ahmad Saifuddin Yusof, Haszrul Azrie Zakaria
Tahun Terbitan: 2021
Muka Surat: 459
Halaman: Hitam Putih
Format: Hardcover
Berat (kg):0.732
Dimensi (cm): 23.5 cm x 15.8cm x 2.1cm

Buku Tafsir Al-Quran Nik Abdul Aziz Nik Mat bagi Surah Hud ini merupakan terbitan pertama koleksi buku-buku tafsir oleh al-Marhum Tuan Guru. la diterbitkan pada tahun 1996. Mengapa surah ini tertebih dahulu dipilih oleh jawatankuasa penerbitan?Surah ini dipilih memandangkan al-Marhum Tuan Guru menghuraikannya dalam dua situasi. Pertama, situasi sebelum Tuan Guru memegang jawatan sebagai Menteri Besar Kelantan. Kedua, selepas Tuan Guru memegang tampuk pemerintahan di negeri Kelantan. Justeru, berdasarkan kedua-dua huraiannya, kita boleh melihat perbezaan penerangan Tuan Guru.

Tema utama Surah Hud ini terkandung di dalam ayat kedua yang berbunyi; "(AL-Quran yang demikian sifatnya diturunkan oleh Allah) supaya janganlah kamu menyembah sesuatu pun melainkan Allah."
Mesej ini terkandung di dalam risalah semua para nabi sama ada Nabi Adam, Nabi Yunus, Nabi Hud, Nabi Musa, Nabi Isa, Nabi Muhammad dan semuanya; 'Alayhimussolatuwas Salam.

Mesej bersifat universal yang disampaikan oleh para Nabi kepada kaum mereka ini juga turut disampaikan oleh Nabi Muhammad Solallahu 'Alayhi wa Sallam kepada seluruh manusia hingga akhir zaman. Kisah-kisah yang dipaparkan di dalam surah ini menceritakan pergelutan manusia dalam menerima kebenaran dan menolak kebatilanserta menerangkan pergelutan mereka untuk menerima keimanan dan menolak
kekufuran.

Pembukaan surah ini menjelaskan jaminan kemenangan bagi orang yang mantap iman manakala penutupnya berkenaan jaminan kekalahan bagi orang yang tetap memilih kubur berbanding iman.

Komen