KOMBO Ramadhan

0% of 100
RM 114.00 RM120.00 -5%
Kod Produk: #kombo-ramadhan
Status: Sold Out
Berat: 1.87kg
Stok: unit

Sinopsis & Review

KOMBO Ramadhan mengandungi lima buah buku iaitu:


1. Tadabbur Ibrah Kisah Ajaib Dan Fakta Saintifik Makhluk-Makhluk Terawal Diciptakan Tuhan Menurut Imam Ibnu Kathir & Buya Hamka 


2. Tadabbur Hikmah Juzuk 'Amma: Pelajaran dari Tafsir Agung Nusantara


3. Adab Berdamping Dengan Al-Quran


4. Islam Itu Ramah Bukan Marah


5. Hikmah Akhlak Islam: Rahmatnya kepada Muslim dan Non-Muslim


Tajuk: KOMBO Ramadhan
ISBN: kombo-ramadhan
Penerbit: PTS
Penulis: Prof Madya DR Rozaimi Ramle, Ahmad Zahiruddin Mohd Zabidi, Imam Al Nawawi , Irfan Amalee ,  DR. Muhammad Atiullah Othman
Tahun Terbitan:2019 , 2020
Muka Surat: 1349
Halaman: Hitam Putih
Format: Softcover
Berat (kg): 1.87
Dimensi (cm): 87.8 cm x 73.6 cm x 4.9 cm


 


SINOPSIS


Sebahagian besar kandungan Al-Quran adalah kisah. Namun, kisah yang dinyatakan dalam Al-Quran tidak sama dengan sebarang penulisan hikayat, dongeng, epik, prosa, cerpen, novel ataupun buku sejarah sekalipun.

Fokus cerita dalam Al-Quran adalah untuk ditadabbur dan dihayati ibrahnya kerana ia adalah petunjuk yang sahih daripada Alah s.w.t secara hakiki.

Secara umumnya, para Ulama’ Al-Quran membahagikan kisah dalam Al-Quran kepada dua bahagian iaitu kisah para nabi dan rasul serta kisah-kisah umat terdahulu yang tidak melibatkan para nabi dan rasul.

Sebahagian ulama lain juga membincangkan kisah-kisah binatang yang disebutkan dalm Al-Quran. Namun, tidak ramai ulama yang memberikan tumpuan kepada kisah-kisah makhluk yang terawal diciptakan Allah s.w.t. Namun, Imam Ibnu Kathir dalam kitabnya, Qasasul Anbiya’ menjadikan perkara ini dalam bab pertama kitabnya.

Buku ini membicarakan mengenai kisah makhluk-makhluk terawal yang diciptakan Allah s.w.t., kisah yang sungguh ajaib bahkan saintifik.


.


Pelajaran Dari Tafsir Agung Nusantara, metod yang digunakan adalah: Rujukan utama dan tunggal dalam menyusun kefahaman ayat al-Quran yang disusun adalah berdasarkan karya agung Prof Dr HAMKA iaitu Tafsir Al-Azhar kerana itulah tujuan penyusunan ini dibuat, bagi membumikan tafsiran-tafsiran Prof Dr HAMKA terhadap ayat suci al-Quran secara bertema namun mengekalkan kadungan asalnya.


.


Buku Adab Berdamping dengan Al-Quran karya Imam An-Nawawi menggariskan panduan yang jelas berpandukan Al-Quran dan sunnah. Antara topik yang dibincangkan adalah:
Mengapa perlu membaca Al-Quran?
Apakah yang membuatkan ‘ulat’ Al-Quran begitu istimewa?
Adab dan etika pendamping Al-Quran.
Ayat-ayat dan surah Al-Quran yang digalakkan untuk dibaca pada waktu dan keadaan yang khusus.
.


Sejarah mencatatkan betapa lemah lembut dan sabar Nabi Muhammad s.a.w. menghadapi umatnya. Pelbagai penghinaan baginda terima, daripada sekadar ucapan yang mengatakan baginda gila, sehinggalah tindakan meletakkan kotoran ketika baginda sedang bersujud. Begitu juga dengan para sahabatnya yang berdakwah dengan akhlak mulia sebagaimana yang diajarkan oleh Rasulullah s.a.w. Maka, tidak hairan apabila dakwah Nabi Muhammad s.a.w. selama 23 tahun memberi kesan yang luar biasa sehingga sekarang.


.


Perbincangan mengenai pengamalan akhlak Islam membabitkan kekeluargaan, keguruan, adab murid, ekonomi, ijtihad ulama, organisasi, kepimpinan, politik dan interaksi bersama non-Muslim. Memandangkan bidang perbincangan sangat luas, buku akhlak Islam ini sangat sesuai bagi Muslim dan non-Muslim secara umum dan khusus kepada suami, isteri, ibu bapa, anak, guru, murid, pekerja, pemimpin, ulama, ahli ekonomi dan ahli politik. Bahkan, buku ini sangat sesuai bukan sahaja kepada penganalisis etika, moral dan akhlak, tetapi sangat sesuai kepada penganalisis ekonomi, politik dan sosial. Justeru, buku akhlak Islam ini sangat sesuai dinamakan “Rahmat Akhlak Islam untuk Semua”.

Komen