Ayahku: HAMKA

100% of 100
RM 24.70 RM26.00 -5%
Kod Produk: #978-967-411-726-9
Status: In Stock
Berat: 0.460kg | 600 Mukasurat
Stok: 84 unit
+ BELI SEKARANG
Sinopsis & Review
===========================
Format: Paperback
ISBN-13: 978-967-411-726-9
Saiz: 4.5 x 7.25
Tahun Terbit: 2015
Jumlah Muka Surat: 600
Berat (Kg): 0.393 
Penulis: Hamka
Penerbit: PTS Publishing House
===========================
 

Sinopsis


Menulis riwayat hidup Almarhum Syeikh Abdul Karim Amirullah atau Dr. H.A.K Amrullah, sama ertinya dengan menulis bagaimana pembangunan agama Islam di Minangkabau, negeri yang dikenali kerana sulitnya lantaran pembangunan agamanya dan kekerasan adatnya.Cuma saya harus menjaga satu perkara yang amat penting, iaitu kecintaan anak kepada ayah, sekali-sekali jangan hendaknya saya lupa akan keadilannya, sehingga saya menulis tentang kebaikannya dengan berlebih-lebihan - HAMKA.Inilah riwayat hidup Dr. H. Abdul Karim Amrullah, perjuangan dan pengorbanannya menegakkan syiar Islam di Sumatera.
Penulis :


Nama : Prof. Dr. Haji Abdul Malik bin Dr. Syekh Haji Abdul Karim Amrullah


                                 Image result for hamka


 


 (Sumber gambar : Wikimedia)


Nama yang sangat dikenali sehingga hari ini iaitu 'Hamka'. Beliau adalah seorang tokoh yang tersohor di dalam bidang penulisan. Hal ini terbukti apabila sampai sekarang hasil-hasil penulisan beliau masih dibaca dan diterbitkan semula.


Beliau telah berjaya menulis dan menghasilkan buku dan novel yang telah dikenali di Malaysia dan Indonesia. Antara karya beliau yang dikenali ialah Di Bawah Lindungan Ka'bah, Tenggelamnya Kapal van der Wijick, 1001 Soal Hidup, Tasawuf moden dan banyak lagi.


(Sumber : wikipedia)


 


Antara reviews daripada goodreads mengenai buku Ayahku:


"HAMKA menulis ini dengan penuh berhati-hati. Dapat dirasai kasih sayang seorang anak dalam tulisannya. Buku ini penuh dengan sejarah dakwah Nusantara di Indonesia dan sedikit di Malaysia. Saya sangat terkesan dengan pengorbanan dakwah ulama zaman dahulu melawan penjajah dan sedikit sebanyak mengerti kepelbagaian ulama di dunia ini." (Aimi)


"Amat mengagumkan cara Prof HAMKA mengolah riway hidup ayahnya itu. Dikisahkan perjuangan kaum Tarikat Nasqibadiyah, perjuangan kaum muda dan tua. Diceritakan juga perjuangan Muhammadiyah, komunis, ulama kerajaan, semasa pemerintahan kaum adat, Belanda, dan Jepun." (Hifzan)


"Buku biografi yang bagus tentang perjuangan seorang tokoh dalam menegakkan syiar Islam di Sumatera hasil tulisan Hamka. Perkisahan tentang Almarhum Syeikh Abdul Karim Amirullah atau dr. H.A.K. Amrullah iaitu ayahnya sendiri; melalui kaca matanya serta orang terdekat ayahandanya." (Anem Arnamee)


 

Komen